Agile boeken

Must-Read voor Agile liefhebbers! De 4 Beste Agile Boeken

Scrum Master, Product Owners en Agile Coaches opgelet. Dit zijn boeken die je gelezen moet hebben als je dieper in de Agile theorie wilt duiken. In deze boeken komen de Agile rollen aan het licht: Scrum Master, Product Owner, Agile Coach… Tijd om de 4 beste Agile boeken te onthullen.

1. Mike Cohn – Succeeding with Agile Software Development (EN)

Als Scrum Master moet je niet alleen weten wat termen als Agile en Scrum inhouden, maar je moet ook op de hoogte zijn van hoe je mensen dit proces écht eigen laat maken. Dit boek beschrijft duidelijk hoe je werkt met individuen, teams en organisaties als geheel. 

Individueel niveau: tips om weerstand te omzeilen en hoe je mensen kan helpen naar hun nieuwe rol binnen de organisatie. 

Team niveau: op dit niveau wordt er goed gekeken naar het kweken van samenwerking en het leiden van teams. 

Organisatieniveau: op organisatieniveau legt dit boek de basis voor het schalen van Scrum en hoe je omgaat met bestaande functies binnen de huidige organisatie. 

Scrum Master, Product Owner, Agile Coach opgelet… Als je wilt slagen met Agile en Scrum is dit een belangrijk boek om te lezen.

Agile Scrum banner

2. Adrie Dolman – Agile Marketing (NL)

Adrie Dolman heeft een zeer interessant boek geschreven over organisaties die in dit digitale tijdperk snel moeten kunnen inspelen op steeds sneller veranderende markten. Geen lange ontwikkeltrajecten, maar juist nieuwe marketing waarbij men experimenteert en data verzamelt. Dit vereist veel van Agile teams die verantwoordelijk zijn voor het ontwikkelen van flexibele strategieën, proposities en communicatie. 

Uiteindelijk telt slechts één doel: het leveren van de hoogste waarde voor de klant. Agile Marketing laat aan de hand van praktische handvatten zien hoe je met een levendige visie werkt aan validated learning, jouw aanpasbare strategie en actief stakeholder management. 

Dit boek is ideaal voor marketingmanagers, propositiemanagers, productmanagers, marketeers en strategisch verantwoordelijke bestuurders. Adrie Dolman is ook trainer bij Scrum Academy. Een aanrader! 

3. Het tijdperk van Agile – Stephen Denning

Agile verovert in rap tempo het bedrijfsleven. En terecht. Organisaties die Agile Management omarmen, zijn in staat meer waarde te leveren voor de klant. Verbeterde kwaliteit, snellere innovaties en makkelijker aanpasbaar in veranderlijke markten. Het grote voordeel van Agile is dat het vrijwel overal toepasbaar is. 

Dit boek beschikt over meerdere praktijkvoorbeelden van uiteenlopende bedrijven als Etsy, Barclays, Spotify en Microsoft. Stephen Denning introduceert 3 wetten van Agile Management en helpt een nieuwe mindset te ontwikkelen. Met deze mindset kan je belemmeringen overwinnen en de hele organisatie een stuk wendbaarder maken. 

We leven in een tijdperk waarin Agile werken volstrekt normaal is. Het geeft niet alleen de medewerkers meer voldoening en klanten of stakeholders een beter product, maar het is een goede manier om in een wereld vol beweeglijke markten te overleven.

Dit boek is een betoog voor een nieuwe manier van Agile werken in de 21ste eeuw waarbij de klant en/of stakeholder centraal staat.

4. Dit is Agile – Sander Hoogendoorn

Een boeiende reis langs alle facetten van Agile. Denk aan backlogs, stand-up meetings, retrospectives, specification by example, Agile dashboards etcetera. Sander Hoogendoorn deelt in dit boek zijn kennis en ervaring met het coachen van Agile teams. Het is niet alleen een duidelijke gids voor beginners, maar bevat het ook veel tips en inzichten voor de Agile kenners onder ons. Dit boek geeft antwoord op een aantal belangrijke vragen: